One Stop Moms - få styr på hvad det betyder for dig og hvordan du håndterer det

Patrick Larsen · 02. 10. 2014

Der er afgørende ændringer på vej for virksomheder, som sælger tele-, tv/radio- og elektroniske ydelser til private kunder i andre EU-lande end Danmark. For dig er det ikke længere nok at indberette en enkelt momsindberetning.

Hvilke ydelser er omfattet af ændringerne?

Teleydelser er f.eks. telefonydelser, bredbåndsydelser og viderestilling. Elektroniske ydelser dækker f.eks. over levering af fjernundervisning, webblogs, datingsites og levering af fotos. Du kan se en uddybende liste på SKATs hjemmeside.

Hvad kommer ændringerne til at betyde for dig?

Momsen skal fremover beregnes, angives og betales i det land, hvor ydelserne forbruges, og ikke som tidligere i det land, hvor sælgeren bor. Du skal derfor sørge for, at du får angivet den rigtige moms (momsen i købers land), når du fakturerer din kunde. Selve momsindberetningen bliver væsentlig mere besværlig, og du skal sørge for at finde en revisor og et regnskabsprogram, som kan hjælpe dig med indberetningen, da du ellers utvivlsomt vil støde ind i nogle problemer. Der er i øjeblikket to metoder, hvorpå du kan indberette momsen for din virksomhed.

Standardmetoden

Den første metode kalder vi standardmetoden, da det er metoden, som du skal bruge, medmindre du gør noget aktivt for at anvende den anden metode. Følger du standardmetoden, så skal du momsregistrere dig i alle de EU-lande, hvor du sælger de omfattede ydelser til private kunder. Når det er tid til at indberette moms, skal du angive og betale moms i alle de EU-lande, som du er registreret i. Denne metode er meget omstændig for dig som virksomhedsejer. SKAT tilbyder derfor en anden metode, som hedder One Stop Moms.

One Stop Moms

Ved One Stop Moms-metoden er det kun nødvendigt at momsregistrere sig og indberette i ét land. Dette finder sted ved brug af det nye angivelsessystem Mini One Stop Shop (M1SS). Denne metode kan kun anvendes, hvis du tilmelder dig hos SKAT. Der blev åbnet for tilmelding d. 1. oktober 2014.

Når du indberetter via M1SS, skal du opgive, hvilke EU-lande du har solgt til i den pågældende momsperiode. Derefter skal du lave en indberetning for hvert af disse lande. Ved indberetningen skal du både opgive omsætningsbeløb ekskl. moms og de enkelte momsbeløb. Ved denne metode betaler du det samlede skyldige beløb til SKAT, og så fordeler de det efterfølgende ud til de enkelte EU-landes skattevæsner.

De ydelser, der er omfattet af ændringerne og indberettes på særskilte momsindberetninger, skal ikke medtages i Rubrik B på den almindelige momsindberetning. Beløbene, som du har indberettet, ved brug af M1SS skal til gengæld medtages i Rubrik C på den almindelige momsindberetning. Dette er vigtigt at notere sig.

Du kan læse mere om One Stop Moms-ordningen og hvad den betyder for dig her.

Hvad gør jeg så nu?

Du skal som tidligere nævnt finde en god revisor, som kan vejlede og rådgive dig i forbindelse med indberetning og fakturering, så du får gjort disse ting i overensstemmelse med de nye regler. Derudover vil det være en stor hjælp for dig, hvis du fandt et regnskabsprogram, som kan håndtere de forekommende ændringer og kan lette de bekymringer, når det er tid til indberetning. Revisoren kan du finde her på siden og regnskabsprogrammet kunne f.eks. være Billy.

Hvis du anvender regnskabsprogrammet Billy er det eneste, du skal gøre, er at oprette dit produkt, din kunde og din faktura korrekt, så opretter systemet selv de momsopgørelser, du skal bruge, når det er tid til indberetning.

Du kan tilmelde dig til Billy her.

Billy-certificerede revisorer

PK Revision

Odense C | $$

Beierholm - Aarhus

Aarhus N |

VISMA

Herlev | $

Fakturamanager.dk

Skævinge | $

Tasteriet

København Ø | $

JM Regnskabsservice

Aarhus C | $

Beierholm – Aarhus

Aarhus N | $$